fbpx

Segítség

Gyógyítható-e a pánikbetegség?

A pánikbetegség kezelhető probléma. Tüneteinek megszüntetése szorongásoldó gyógyszerekkel, illetve antidepresszánsok alkalmazásával történhet.  Mivel azonban nehezebb élethelyzetben ezek kiújulhatnak, újabb gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. A terápia részeként ajánlott a tüneti kezelésen túlmutató pszichoterápiás kezelések igénybevétele is.

Azt mondta az orvosom, ne stesszeljek – de hogyan lehet ezt megoldani

A „negatív” stresszt bármi kiválthatja, így nehéz is teljesen kiküszöbölni. Ám meg lehet tanulni, hogyan kezeljük. A stresszorok kerülése mellett segíthet a feszültség oldásában a rendszeres testmozgás, a relaxáció, és szükség esetén gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet.

Összefügghet-e a szorongás és a beszédzavar?

Igen, lelki problémák, erős pszichés feszültség esetén például dadogás alakulhat ki. Ha már gyermekkortól tart: idegesség, nyugtalanság, szorongás esetén felerősödhet. Amennyiben a beszédzavarnak szervi oka nincs, logopédus bevonásával, illetve gyógyszeres kezeléssel enyhíthető, illetve akár meg is szüntethető.

Lámpalázas vagyok, ami akadályoz vizsgázáskor is. Van-e erre megoldás?

Léteznek olyan szorongásoldók, amelyek alkalmilag vagy rövidebb távon alkalmazhatók, és az ehhez hasonló helyzetekben is hasznosak lehetnek – de ez ügyben mindenképp a kezelőorvos segítségét kell kérni!